Kulmala

Kulmala

torstai 24. toukokuuta 2012

Antskogin sulku

Mummon Mökkiläiset vieraili kauniina kevätpäivänä Antskogin historiallisella sululla, joka on jäänyt nykymaailman ihmisten jalkoihin. Paikkakuntalaiset tietää sen arvon ja iloitsee mm. vaihtuvasta kosken vedestä jonka yläjuoksulta avautuu Seljänjärven maisemat.
Tutustumisen arvoinen historiallinen antskog, ruukin maisema punaisine torpparitaloineen. Kylässä on ollut kirkkokin mutta se purettiin ja kuljetettiin muualle.
Antskogin metsissä elää peurat, hirvet yhdessä ilveksien ja karhujen kanssa. Olen ollut jokavuosi sienessä mutta kertaakaan en kohdannu karhua, muita eläimiä kylläkin.
Vähäsimijärven maisemissa on meidän jäämeren ranta maisema, nimitys tulee kirkkaan sinisestä vedestä joka on syvää kallio onkaloineen.
Maa ja vesialue on osittain rauhoitettu kaikelta asumiselta sen omistaa Fiskars yhtiö, jossa 1800 luvulla elänyt Metsänhoitaja ja tehtaan patruuna J.J.Julin hallitsi elämää.


Sulun rakennutti ruukinjohtaja Johan Jacob Julin. Elettiin 1824 aikakautta.
Julin alkoi miettiä, olisiko mahdollista kuljettaa malmia kesäisin vesiteitä pitkin.
Hän päättikin rakentaa vesitien Orijärveltä Antskogiin.
Antskog puolestaan oli yhteydessä Suomenlahteen merelle useiden pienien järvien kautta.
Orijärvellä oli kupari kaivos josta hän halusi johdattaa suoran malmin kuljetuksen  Antskogin sulattomoon.

Muistelen 1960-70 luvun aikaa jolloin pyöräilin Lönnhammarista  n, 7 km Antskogin sululle mato ongelle narraamaan ahvenia, olivat niin ovelia että itse tulin narratuksi.. mato heille, koukku mulle teemalla.
Mitäpä siitä, kesäpäivän hetket olivat makoisia, tie kylään laskeutuu 1/2 km pituisen suuren mäen laelta, polkypyörällä lasku on huima eikä ollenkaan kivaa jarruttaa mäen alle ja kurvata padolle.
Tie sululle kulkee kapeaa ranta kärrytietä korkeiden kuusien alla, sululta jatkuu tie uimapaikalle jossa on viihtyisä rantamaisema.
Takaisin Lönnhammariin jyrkkää ylämäkeä on pyörä talutettava.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos vierailusta ja kommentista!