Kulmala

Kulmala

perjantai 25. huhtikuuta 2014

Kulttuuri matka

Lämmin keväinen tervehdys lukijalle Inkoosta Fagerviikin mailta. Menneisyys ja nykyisyys kulkevat käsikkäin. Vuosisatojen takaisten työläisten asunnot täyttää nykyihmiset jotka vaalivat rakennuksissa vanhaa perinnettä, leveää lautaverhoilua korjaus rakentamisessa ja punamultaa maalaus värinä.
Punamulta onkin parhain väri vanhassa Paanutalossa tai mummon mökissä.
Taas kerran, kävimme ajelemassa Karjaalta - Inkoon  Inga  kartanoon perinnemaisema tien, aivan upeaa aikaa ja maisemaa tänä keväänä.
Aikaa oli runsaasti tutustua luontoon ja kuunnella valikoituja ääniä.
Maa kasveista Idänsinililja, scilla kukkii parhaimmillaan ruukin alueella runsaana, siitä se kevät alkaa.

Fagerviikin Ruukin, Masuuna on perustettu 1646. Kartano 1772.Puukirkko 1737. Niiden ympärille mäkiseen maastoon Snappertunajoen ympäristöön asettui asumaan Saksalaista työläisväestöä asumuksineen.
Suomen siirryttyä Venäjän vallan alaisuuteen 1809 alkoi tämänkin ruukin tuotannon alamäki päättyi satavuotta myöhemmin. Rakennukset ovat kuitenkin säilyneet ehjinä ja niitä on korjailtu myöhemmin.

Oletko maistanut Inkoolaista perinneruokaa, perunapuuroa ? Fagervikin saksalais työläisten mukana 1700 luvulla muualle suomeen tuotiin ensimmäiset perunat.

Fagervikin kartanon alue puistoineen ja mökkeineen on tutustumisen arvoinen asia, kun valitsee kesäkauden saa opastetun kierroksen. Museo ja kahvila avoinna kesäkautena.
Rokokoo tyylinen kartano on yksityisomistuksessa johon ei ole tutustumista sisätiloihin.
Työläisasuntojen lomitse mutkittelee kylätie josta saa hyvän tuntuman kyläyhteisön elämään ja voi istahtaa järven rantaan nurmikolle.

12 kommenttia:

 1. Nuo Fagervikin maisemat ja ihana vanha miljöö on kiehtovaa. Jo lapsena opin rakastamaan noita sinisiä skillamattoja. Helsingin Diokonialaitoksen kirkonpuoleinen piha on aina keväällä sininen matto. Tosin en muutamaan vuoteen en ole käynyt ,vieläköhän on tallessa. Lapsuuteni koti oli Diakan lähellä ja opin siellä käymään kirkossa perheeni kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan skillojen olevan runsaasti tallessa siellä pihalla.
   Kivenheiton matka Diakasta Castre`ninkatu 24 jossa asuin vanhempieni kanssa joitakin vuosia. Kallionkirkon läheisyydessä.
   Kiitos kommentista sirkkis.

   Poista
 2. On niin keväisiä kuvia ja kauniisti on aurinko paistanutkin täällä ainakii,mut luvattu kylmenevää ensviikolle,voih,,.Kyllä saa kevät paljoon aikaan luonnossakin myös,jotain aivan mykistävää katseltavaa♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi kevät kukat ovat tottuneet vaihtelevaan säähän.Sateita etelässä kaivataan.
   Kiitos käynnistä Tansku.

   Poista
 3. On todella ihana katsella noita skillapeltoja ja kauniita puuleikkauksin koristeltuja vanhoja rakennuksia. Tunnelman voi vain kuvitella ja toivoa, että joskus pääisi paikanpäälle ihastelemaan... Kaunista kevään lumoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan niin vanhat rakennukset ovat sielukkaita. Kirkon Paanukatto on tervattu ja tuoksuu ympäristöön.
   Kiitos käynnistä Heleena, Hyvää kevättä!

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Kiitos Markka, näin on upeat kevät kukat valtoimena.

   Poista
 5. Onpa ihania scillamattoja. Nuo ruukkialueet ovat aina näkemisen arvoisia. Kuten Fiskarsissa ja Billnäsissäkin, jossa poikani asuu lähellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Fiskars on suosittu asumispaikka jos vain jaksaa jonottaa sinne.
   Kiitos kommentista Risa.
   Hyvää Vappua !

   Poista
 6. Mukava matka varmaan, hienoja kuvia ja historiaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Scillat ovat varmaankin kehittyneet Fagervikissa viime vuosikymmeninä.
   Kiitos Sisko käynnistä!

   Poista

Kiitos vierailusta ja kommentista!