Kulmala

Kulmala

lauantai 2. toukokuuta 2015

Pyy & nikki

Mansesterin kierros jatkuu ...

Vapunpäivän vieton piknik ulkoilu nurmikolla kariutui puuskaiseen itätuuleen, vapaita puupenkkejä oli tarjolla Hatanpään puistossa, kuvittelimme voivamme istahtaa kuuntelemaan luonnollista sekakuoron laulantaa :räkättirastaita, puiden latvusten huminaa, liikenteestä kantautuvaa jylinää ja himohölkkääjien hiekan narskuntaa.
Eikä mitä! Itätuuli puhalsi selkään kylmästi, ajoi lopulta meidät vastakkaiselle rannalle nimeltä Pyynikki.
Tarkoitus oli vain nauttia kaffetta ja katsella järvimaisemaa ja todeta vihreän kevään saapumista. Mutta, joka kaiken muuttaa näytti uuden ihmetyksen aiheen : merikelpoinen ravintolalaiva ajeli Pyhärvellä etanan vauhtia, se oli se mainostettu 3 tunnin Wappuristeily Pyhäjärvellä er'omasen tarjoilun ja nähtävyyden merkeissä.
Se vaan että me oltiin rannalla, eikä siinä paatissa.
Oli hypättävä auton penkistä ulos rannalle ja napattava muutama todistekuva. Se taas johti siihen että vanhana pullonkerääjänä ponkasin ilmasta rahaa maasta jotka oli korjattava talteen.
Tää toimenpide johti jalkamme kulkemaan Pyynikin rannan metsäpolulle...
edellis illan Vappu aattona olin pämpännyt rahankeräysmatkalla 6 1/2 tuntia saaden kelpo saaliin. Maikan Wappu aatto sujui Italian kielen opiskelulla, eikä häntä yhtään kiinnostanu rahan keruu matka tai edes kantaa sievässä päässään kellertävää hattua.
Nyt hän mielellään halusi ulkoilla Pyynikin rannalla. Siis olimme Pyynikin harjun eteläpuolella rantapolulla joka johti kesäteatterille.

Risan kätköpaikka jutut on iskostunut tajuntaani niitä on kiva seurata ja ajatella mielessä mitä kaikkea historia pitää sisällään.

Etsi kuvista !

Itätuuli puhalsi Pyynikin rantaa ja nostatti puoliveneen mitan kokoisia aaltoja rantakiviin jotka hukkuivat kuohuihin. Olen mä poikasena ja aikuisena aina tykännyt kuohuvasta meriaalloista.
Yhren kerran jos toisenkin työmatkalla Porissa, työkaverin kanssa päätettiin mennä kattoon Mäntyluodon Majakalle tyrskyjä, aallot oli korkeita, ranta vesi vihreetä ja kaikkialla kuohuviit poksahteli rantakiviä vasten.

Mikä se semmonen Pyynikki on ?

Mansesterin K:gin osa puutaloja pieniä ja isoja eriskummallisia rakennuksia yhdestä niissä on Tampereen Piispan virka asunto, soraharjua, ikihonkaa ja tietysti näköalatorni sillä kuuluisalla munkkikahvilalla!
Pyynikki on yhtä kuuluisa kuin Pispala tai Pispalan Pelastusarmeijan jossa punaisten ja valkoisten mukulat kävi yhtaikaa Pyhäkoulua. Näyttelijä Seela Sella on käynyt myös lapsena Pyhäkoulun.

Kauan, sitten muinaisessa historiassa kun ei ollu asutusta harjulla, siellä kuljeksi metsästäjä Nikki joka sai elantonsa Pyy linnuista. Ajan myöten maailman korkein Soraharju 162 m sai nimekseen Pyynikki.
Olettehan työ kuulleet Pyynikin kesäteatterista ? ja käyneetkin siellä näytäntöjä kattelemassa.
Pyynikin ajot on yhtä kuuluisat kuin Eläintarhan ajot Hesassa.
En taidakkaa aivan tyhjentävästi kertoa mitä kaikkea Pyynikki pitää maan povessa koska sittenhän työ ette mee sinne.
Joten pitemmittä puheitta kattellaan kuvia ...

Voikaapa hyvin Suomen keväässä ja talvessa ja kiitos käynnistä kommenteista !


10 kommenttia:

 1. Kauniita kuvia olet ottanuut.
  Mutta nyt vaan on tuuli puhaltanut niin tosi kylmästi vielä, ettei pahemmin ole ulkona päässyt nauttimaan olostaan.Tai, kun on pukeutunut hyvin, niin tarkeneehan sielllä, mutta tuuli vie pipon mennessään ja sadekin on päässyt yllättämään. Tänään viimeksi tuli täällä meillä vettä kuin saavista kaataen.
  Pyynikki on tuttu ja olen ollut siellä ulkoilma teatterissakin, mutta aikaa kuitenkin on aika paljon siittäkin jo.
  Hyvää vapun jälkeistä aikaa sulle oikein paljon ja toivotaan, että se lämminkin vielä sieltä meidät saavuttaa!

  VastaaPoista
 2. Hieno tarina Pyystä ja Nikistä, siis myös Pyynikistä. Tarina sinänsä ei ole minulle tutuu, Pyynikki kylläkin, vaikken ole siellä käynyt.
  Kyllä luihin ja ytimiin asti puhaltava tuuli vie osan ulkoiluilosta. Hieman samat olivat tunnelmat Vapunpäivän iltana täälläkin.
  Kuvistasi näkee, miten pitkällä kevät sillä seudulla kuitenkin on. Polkujen vierustat vihertää ja kukkasia on paljon.
  Meillä on satanut jo eilisestä lunta, maa on kauttaaltaan valkoinen, Lumitöihin pitäisi käynnistyä.

  VastaaPoista
 3. Pyynikin näkötornin munkit ovat herkkua. Onhan se tuttu paika, opiskeluajoilta. Silloin käytiin siellä rannassa ja muutenkin kävelyillä.

  VastaaPoista
 4. Vappuna pitää olla hauskaa ja sitä hauskaa on niin monenlaista kuin on bloggaajaa. Teillä on ollut hauskaa! Ja ilmoja on pidellyt sielläkin!

  VastaaPoista
 5. Kiitos kuvista! Koko Tampere on tutkimatta, ohi on hurautettu muutaman kerran ja Hervannassa käyty kyläilemässä, silloin muinoin, kun siellä asui tuttuja. Niin ja kerran Helsingistä tullessa ajoin harhaan ja jumiuduin keskelle risteystä jossain jäähallin nurkalla, kun oli just peli alkanut. Selvisin kolhuitta ja löysin oikealle reitille, mutta ikinä ei unohdu.

  VastaaPoista
 6. Harakka
  aimarii
  Rantakasvi
  Tuulento
  Heleena

  Kiitoksia vastauksista ja mielenkiinnosta kohdata Tampereen historiaa.
  Itse edelleenkin ajattelen sisällisodan taisteluita joita käytiin Kalevankangaalla ja Pyynikillä ne jotenkin tulevat vastaan melkein aina kun kävelee mm Aleksanterinkirkon mailla.
  Heleena voisi alkaa Tamperetta tutkimaan Pyynikin kesäteatterista :))
  Lehtien pikkuilmotuksista voi ponkata yhteiskuljetuksia.

  VastaaPoista
 7. Kaikki on totta, kerrot hyvin ja kannataa todella tutustua Pyynikin historiaan..Siellä ovat asuneet monet suuret taiteijijat, niin runouden, näyttelijä, kuvataide, kirjailija.. Olisikohan Lauri Viita tunnetuin.."Äidit nuo kaiken kokevat, kaiken näkevät" runossa on ihana lämmin tunnelma.. Muistaaksen Suomen todellinen Tangokuningas Olavi Virtakin vietti elämänsä viimeiset vuodet Pispalassa..Hän eli rajun elämän, virta vei Virtaa.. niinkuin Virta venhettä vie..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kaisumarjatta käynnistä ja kommentista.

   Poista

Kiitos vierailusta ja kommentista!