Kulmala

Kulmala

lauantai 3. kesäkuuta 2017

Kadonnutta maailmaa etsimässä

Fagervik kartano ja ruukkikylä elää omaa aikaansa muuntautuneena, sen kukoistus aikansa 1600 luvulla oli nouseva kirkas tähti taivaanrannalla joka vaurioitui isonvihan aikana.
Näinhän on aina ihmisen historiassa käynyt, mm. sodat, kapinat ja ahneus ja diktaattorit murentavat hyvän rappauksen.

Fagervikin toiminnan hedelmällinen siunaus on ollut viisaus, tahto ja voima sen rakentajissa ja aina on löytynyt jatkajat vaalimaan kartanon ja ruukkikylän elämää.

Suomessa on joitakin elinvoimaisia ruukki kyliä joissa edelleen elää käsityöläis perinne tuotteineen kuten muutaman kiven heiton päässä oleva  Fiskars.

Fagervikin punaiset mökit puutarhoineen ja luonnon kukkineen sekä kartanon oma kirkko, museo ja pajat makasiinit kiehtovat satunnaista kulkijaa ja turistia.
Kylän alueella saa tutustua opasteiden tai oppaan kanssa sekä yksinkin vaeltaa ja palata mielessä historialliseen patruuna työläis aikakauteen, aivan kuin ne olisivat käsillä, työläiset ovat vain kadonneet pajoista pois.
Kartano rakennuksineen ja mökit näyttävät olevan alkuperäisessä värimaailmassa.
Punamulta ja leveät lankut säväyttää kulkijan mieltä kumpuileva maasto ja upea täysikasvuinen puusto antaa kylälle elämän hohtoa.
Järvimaisema läheisyydessä sekä valjastettu virtaava koski elää kylän keskellä, kyllä sinne voisi laskea kaarnapaatin seilaamaan...

Ruukkikylän puna mökkien asukkaiden elämä on jatkunut perintönä tai uudisasukkaana eteenpäin koska vanhaa ja tunteikasta historiaa on haluttu kartanon toimesta jatkaa, näyttämässä kulttuuri maisemallista historiaa nykypolvelle.

Mökkiläisinä olemme vierailleet ruukkikylässä keväisin ja syksyisin väriloistoa ja punamulta taloja ihastelemassa.
Sekä tuumailemassa uusia ideoita vanhan mökin korjaamisessa.
Kylän keskellä on kivi askelma portaat joiden kautta voi nousta kukkulalle ihailemaan syksyisin puiden ruskaa ja nähdä mökki maailmaa.

Kiitos kahdelle neitokaiselle jotka ottivat vastaan satunnaisen kulkijan ja antoivat kuvata pihapiiriä💜

Hyvää alkanutta kesää ja toivotaan parasta lämmintä kesää kaikille 😊


7 kommenttia:

 1. Hyvää kesälle sinullekin!
  Fiskarsissa olen käynyt usein. Kaunis paikka. Poika asuu perheineen aika lähellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Risa, fiskarssin ympäristössä on paljon vesistöjä ja jokia.

   Poista
 2. Onpa hienoa maisemaa ja komeita vanhoja rakennuksia. Kartanon pihapiirissä ja ruukin ympäristö ihastuttaa idyllillään.

  Mukavaa kesäkuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Kiva kun tykkäsit" lainasin sinun sanojasi 😊
   Kiitos kommentista!

   Poista
 3. Upeat kuvat ☺
  Mukavaa Helluntaita Sinulle ♫

  VastaaPoista
 4. Bom dia, uma mansão de 1600 que mantém a sua originalidade é perfeito, passar uns dias no local e desfrutar da paz que a mansão oferece, é maravilhoso, as fotos são lindas.
  AG

  VastaaPoista

Kiitos vierailusta ja kommentista!