Kulmala

Kulmala

torstai 15. kesäkuuta 2017

Mökin uusi palttoo

Aurinkoinen tervehdys ystäville, lukijalle ja satunnaiselle kulkijalle 😊
Kun olet hankkinut uuden ajankohtaisen palttoon yllesi,miltä sinusta on tuntunut, voiko sen ilmaista yhdellä sanalla ? Sitä ostosta ennen on täytynyt perustella hankintaa vai onko.. vaatteiden kanssa on sittenkin toisin, kun väri tai malli kolahtaa sydämen mieleen, kiiruusti ostamaan tuote😉

1945 Suomen sodan jälkeen nykyinen Mummonmökki sai uuden ikkunallisen verannan ja sen myötä talon katto sai uuden tiilikaton.
Melkoinen taloudellinen ponnistus torppariperheeltä jotka olivat ostaneet 1937 Fiskarsin taukotuvan uudisasukkaina.
Verannan rakentaja oli oman perheen poika Veikko joka oli valmistunut kirvesmieheksi.
Sen aikakauden huokein kosteiden paikkojen imupaperi jota vieläkin voi käyttää korvikkeena oli sanomalehti.
Veikko rakensi mökin ulko-oven käytettävissä olevilla puu ja vaneri tarvikkeilla sekä sanomalehdellä joka tuli paneelin alle. Tästä sanomalehdestä jäi muisto historian kirjaan.

"Aika ja poika" on tehnyt tehtävänsä 70 vuoden aikana mökin katteissa jotka ovat palvelleet kiitettävästi asukkaita. Vuosien aikana katteiden päällä on käynyt useita nokikolareita ja ilmasto on vaikuttanut katteiden rapaantumiseen, lähelle kasvaneet mäntypuut ovat tiputtaneet neulasensa mikä on omiaan aiheuttanut sammalpeitteen ja sen myötä alttiuden sadevesien liotukselle.

Veranta oli pahiten kärsinyt vesivuodoista vaikka siellä tiilien alla oli tervapaperi, vuosien aikana tiiliä uusittiin, silloin huomattiin tervapaperin hauraus ja reikiintyminen.
Yksi syy veden kellumiseen verannan katolla oli rakentajan tekemä loiva kaltevuus rakenteissa.
"Ojalan laskuopin" mukaan rakenteet suunniteltiin ja kiinnitettiin harjakaton alareunaan.
Rimat joiden varaan tiilet lomittuivat olivat haurastuneet vuosien aikana aiheuttivat kuopan jossa vesi kellui.
Tarina nostalgisesta ämpäriarmeijasta oli totta verannalla, vieläpä Petri uhrasi pitkät saappaan vartensa kesäisin huomatakseen piiskaavan sadepäivän jälkeen kuinka hyvin nokialaiset pitää vettä sisäpuoleltakin😊
Näissä rakentamisasioissa tulisi aina pitää yhteinen näkemys rakennuksien parhaaksi, koska kuitenkin rakennuksia käytetään ja tonttia halutaan asuttaa.
Hyvinkään Heikille olemme kiitollisia ulkorakennuksien katteiden rakentamisesta 2011 ne ovat aivan kuin uusia edelleen, mökin savupiipun rakentaja Peltiseppä kehui ja sanoi "ovatko ne äskettäin laitettu?"
Mökin uuden katteiden infokirjoitus olin aikaisemmin laittanut kuvan kera. vitkastelu johtui mökin ulko-oven valmistumisen odotuksesta ja asennuksesta. Ovi haettiin viime maanantaina ja asentaja Danielin kanssa on sovittu asennuspäivä.

Prima rakentajat ja paikallinen kaupparatsu Lohjan alueelta vieraili maaliskuussa mökillä jossa olimme satunnaisesti katsomassa "paikat kunnossa" hän tarjosi kaiken kattavan tarjouksen että koimme sen täydelliseksi, mm verannan sisäkatto rakenteineen oli saatava korjattua.
Kymppikatto on tehokas katteiden asentaja kattofirmana mutta he eivät korjaa sisäkattoja eikä heillä ole rahoitus pankkia,puutteellista oli myös jätteiden poiskuljetus = tiilet.

Priman edustaja valokuvasi ja arvioi silmämääräisesti katteiden tukirakenteiden kunnon tutustumalla vintti tilaan ja pääsemällä verannan komeron kautta välikaton tilaan ja hirsi rakenteisiin.
Palkki puutavaraa varattiin enemmän mahdollisesti piilo palkkien yllätyksiin jotka kuitenkin rakentamisvaiheessa osoittautuivat säilyneen kuivina ja ehjinä.
Verannan yhdessä kiinnityspalkissa oli mätää, ei missään muualla. Tästä huolimatta kaikki palkit uusittiin ja korotettiin ja vahvistettiin.
Verannan katon viistoutta haluttiin kohottaa mökin katon reunassa siitä syntyi suora liukumäki katon harjalta alas.
Kattomateriaali mattapural  Harjapelti, Weckman  musta, ruuvikiinnityksellä.

Kattorakentamisen valmistuttua odotimme n. yhden viikon Peltiseppää joka hurautti isokokoisella kuorma autolla pihaan hänellä oli sähkökäyttöinen peltileikkuri muottikone josta syntyi määrämittaiset pellit ja muodot ja asensi yksin rännit ja savupiipun.
Savupiipu verhoiltiin yksioikoisen suoraksi ja olat jätettiin pois.piippu uuneineen ei ole enään käytössä, muuri haljennut. Lämpölähteenä on ilmalämpöpumppu.
Savupiippuun jätettiin 5 cm ilma aukko joka peitettiin harjatiivistematto Weckman pieneläimien estämiseksi.
Metalli verkkoa käytettiin myös koko harjan pituudella.
Mökin kyökin muurissa on ilmaläppä.

Kotitalousvähennykseen olimme oikeutettuja se hoitui jo esisopimuksen perusteella kotikunnan verotoimistossa.

Prima rakentajana toimi ammattitaitoinen reipas mies jolla ei sattuneista syistä ollut kaveria.
Hän asuu Kiskossa työmatkaa kertyi n 20 km.
Työ pitkittyi muutamalla päivällä myös materiaalitoimitus aiheutti parin päivän katkon jonka asentaja paikkasi muulla puutyöllä rakennuksessa.
Rakennustelineet olivat metallia ja suunniteltu helppoon kasaamiseen josta yksi ihminen selvisi hyvin.

Verannan sisäkaton materiaalina puupaneeli maalaamaton ja tiesi jälkeenpäin maalaushommia meille.

Koko prosessi rakentaminen kesti 2 viikkoa koska olemme eläkeläisiä aikaa oli riittävästi.

Vanhan katon purkutyöt alkoivat tiilikatteen purkamisella, naapurin puolelle lähelle mökkiämme oli tilattu roskalava koska tontille ei päässyt isolla kuormurilla lumen paljouden ja liukkauden tähden.
Lavalle oli helppo heittää tiilet, puukehikot pudotettiin pressun päälle maahan.
Naapurimme suostui tähän järjestelyyn sillä heillä oli toinen sisääntulo väylä pihassaan.


Ekovilla ja Tervapaperi asennettiin verannan välikattoon jos myöhemmin päätetään veranta saada kokonaan lämpimäksi.
Verannan sisäkatosta alimmainen kuva ja tästä seuraavassa postauksessa tarkemmin.
Lisäksi mökin uuden ulko oven materiaali / asennuksesta postaus.

Kattotyö ja sisäton paneelit valmistuivat Pääsiäisviikolla. Työn tulokseen olemme aivan tyytyväisiä ja iloisia!  Uuden palttoon myötä rakennus ryhdistäytyi.
3 kommenttia:

 1. Komialta näyttää uusi katto ☺☺
  Mukavaa mökkiviikonloppua ♫

  VastaaPoista
 2. Hannele
  ma-te

  Kiitos kommenteista!

  VastaaPoista

Kiitos vierailusta ja kommentista!